Wanneer werden open haarden gemaakt?

Tot 1624 waren er geen andere belangrijke wijzigingen aangebracht, totdat de architect Louis Savot, die in het Louvre werkte, een soort open haard uitvond en ontwikkelde waarin de lucht door enkele doorgangen onder de haard en achter het vuurrooster werd getrokken en via een grill in de schoorsteenmantel. Een open haard of haard is een structuur gemaakt van baksteen, steen of metaal ontworpen om een vuur te bevatten. Open haarden worden gebruikt voor de ontspannen sfeer die ze creëren en voor het verwarmen van een kamer. Moderne haarden variëren in warmte-efficiëntie, afhankelijk van het ontwerp.

Open haard, behuizing voor een open vuur in een woning, gebruikt voor verwarming en vaak om te koken. De eerste open haarden ontstonden toen middeleeuwse huizen en kastelen werden uitgerust met schoorstenen om rook weg te voeren; de ervaring toonde al snel aan dat de rechthoekige vorm superieur was, dat een bepaalde diepte het gunstigst was, dat een rooster voor een betere diepgang zorgde en dat gespreide zijkanten de reflectie van warmte verhoogden. Vroege open haarden waren gemaakt van steen; later werd baksteen op grotere schaal gebruikt. Een middeleeuwse ontdekking die in de moderne tijd nieuw leven is ingeblazen, is dat een dikke gemetselde muur tegenover de open haard warmte kan absorberen en opnieuw kan uitstralen.

Het gemak en comfort van moderne HVAC is een technologisch succesverhaal. Door een paar instellingen op een thermostaat te wijzigen, kunnen we het binnenklimaat regelen op een manier die onze voorouders zich nooit hadden kunnen voorstellen. Het startpunt van deze revolutie was de gietijzeren verwarmingskachel, een uitvinding uit de 18e eeuw met een bekende connectie met Benjamin Franklin. Dit is een nogal ongebruikelijk verhaal.

Hoewel de gietijzeren kachel de open haard als warmtebron verving, heeft deze nooit de haard vervangen als symbool van thuis. Terwijl de gietijzeren kachel (en later mechanische HVAC-systemen) de open haard functioneel verouderd maakten, hebben we onze emotionele gehechtheid aan de laatste behouden. Zo blijven open haarden tegenwoordig een prominent kenmerk in het woonontwerp. De open haard en schoorsteen zoals we die nu hebben, waren tot de zestiende eeuw onbekend in gewone woonhuizen en begonnen toen pas algemeen te worden.

Sommige van dergelijke open haarden bevonden zich alleen in de grotere kastelen en paleizen, en zelfs in sommige van deze gebouwen die nog steeds bestaan, blijft de oude open haard, zoals in Penshurst, in het midden van de vloer van de grote zaal, met zijn zware ijzeren gekoppelde anijers om de boomstammen omhoog te houden. Het alternatief hiervoor was een ijzeren vuurpot voor het verbranden van houtskool of turf. De rook vond zijn weg naar buiten zoals hij kon, meestal door een gat in het dak of door tussenruimten in riet of tegels, of openingen vanaf deuren of ramen. Het hout van het dak werd bedekt met roet, en in het geval van een lekkend dak van riet stroomde het nat beladen met zwart naar beneden.

Hoewel de rook van hout of turf draaglijker is dan die van steenkool, moeten de levensomstandigheden, naar onze moderne ideeën, vol ongemak zijn geweest. Ze waren hetzelfde, in feite, verschilden alleen in mate, als die van de bewoners in de ronde hutten van de oude Britten waarvan er overblijfselen zijn, want toen was ook de haard voor het vuur in het midden en de slaapplaatsen rondom; de slapers lagen met hun voeten naar het vuur. Zelfs in de grote zaal van het kasteel was de opstelling hetzelfde, van een centrale brand en een algemene slaapplaats eromheen. De 18e eeuw was een mijlpaal in de geschiedenis van open haarden, aangezien er twee belangrijke upgrades werden aangebracht.

De eerste was de convectiekamer van Benjamin Franklin voor de open haard, die de efficiëntie van open haarden aanzienlijk verbeterde door minder rook en meer warmte te produceren. In de jaren twintig consolideerden de gashaarden zich op de markt met ongeveer een miljoen gashaarden die jaarlijks werden verkocht. Elektrische haarden werden al in 1912 voor het eerst gebruikt in het theater als decorrekwisieten omdat ze licht van gewicht waren en geen brandstof nodig hadden. Het was rond deze tijd dat open haarden werden gezien als het middelpunt van het huis, in plaats van als verwarmingselement.

Overmantels, kolommen, decoratieve tegels en de eerste exemplaren van inbouwhaarden begonnen erg populair te worden. Terwijl open haarden die groot genoeg waren om een koe te stallen tot ver in het begin van de 19e eeuw populair bleven, begon Sir Benjamin Thompson, alias graaf Rumford, rond 1795 te rommelen met het ontwerp van de vuurhaard. Een opvallend kenmerk van huizen in de 19e en vroege 20e eeuw, vóór de komst van centrale verwarming, konden de kachels worden geïnstalleerd voor een traditionele open haard voor seizoensgebruik. Vroege open haarden waren erg breed en diep, waardoor meerdere potten tegelijkertijd konden koken, maar ook veel warmteverlies veroorzaakte.

Het idee van de open haard als middelpunt van de salon, woonkamer of familiekamer leidde tot de oprichting van een nieuwe categorie bouwproducten. De jaren vijftig zagen de oprichting van gashaarden als een levensvatbaar alternatief voor houtgestookte haarden toen het convectorvuur werd uitgevonden. Zware metalen vuurruggen worden soms gebruikt om warmte op te vangen en opnieuw uit te stralen, om de achterkant van de haard te beschermen en als decoratie. Hoewel ze huizen net zo effectief verwarmden als de conventionele hout- en gashaarden, voelden elektrische haarden niet alleen goed aan.

Propaan, butaan en methaan zijn allemaal brandbare gassen die in open haarden worden gebruikt (aardgas is meestal methaan, vloeibaar petroleumgas meestal propaan). Standaard, moderne, houtgestookte open haarden hebben echter een efficiëntieclassificatie van ten minste 80% (wettelijke minimumeis, bijvoorbeeld in Salzburg, Oostenrijk). .